Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

kasteel Tudor (foto: P.T.) Gistelse Steenweg  (foto: P.T.) domein Beisbroek De Platse    (foto: P.T.) Gistelsesteenweg naar Brugge Jan Breydelstadion  (foto: P.T.) Kerk Sint-Andries  (foto: P.T.) Domein Koude Keuken wandelplezier in Koude Keuken De Refuge De Klokke   (foto: P.T.) (foto: Piet T.)

Bron foto's: google-afbeeldingen / Piet T. (2010)

Wist je dat...

SINT-ANDRIES een plaats is in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Brugge. Sint-Andries ligt ten westen van de historische binnenstad. De deelgemeente heeft een oppervlakte van 20,65 km² en telt ongeveer 20.000 inwoners.

Het is samen met Sint-Michiels de rijkste deelgemeente van Brugge. Het had vroeger heel wat kastelen en kasteeltjes op haar grondgebied, maar de meeste daarvan zijn ondertussen afgebroken.
Sint-Andries was vroeger een onafhankelijke gemeente, maar is sinds 1970 deelgemeente van Brugge.

Bezienswaardigheden
In het centrum staat de neogotische Sint-Andries-en-Sint-Annakerk (1870 en later). Op deze plaats bevond zich ook de oorspronkelijke Sint-Andriesabdij.
In de wijk en parochie Sint-Baafs staat aan de Gistelse Steenweg de neoromaanse Sint-Baafskerk (1934), en in de wijk De Galge de Sint-Willibrorduskerk (1958) van architect Albert Laloo die in 1980-1981 verbouwd werd. Nabij de gevangenis vindt men de Sint-Hubertuskerk (1978) in de wijk Blijmare.
De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van 't Boompje van 1665 bezit een wonderdadig beeld en een 18e-eeuws altaar van Pieter Pepers.
In Sint-Andries bevond zich ook het kartuizerinnenklooster van Sint-Anna-ter-Woestijne.
In de omgeving van de Zandstraat, dicht bij de Noordveldstraat, werden enkele Romeinse overblijfselen gevonden. Deze straat verbond Brugge met de kustlijn, die op dat moment ter hoogte van Oudenburg liep. Ook in Oudenburg zijn heel wat Romeinse artefacten gevonden.

Sport en recreatie
In Sint-Andries bevindt zich het Jan Breydelstadion, de voetbaltempel waar Club Brugge en Cercle Brugge hun thuishaven hebben. De voormalige stadions van Club en Cercle, respectievelijk het Albert Dyserynckstadion en het Edgard De Smedtstadion, lagen ook in Sint-Andries.
Naast het stadion ligt ook het Olympiabad, het grootste zwembad in Brugge.
Het parkdomein Koude Keuken bevat enkele sportaccommodaties en het uit de 14e eeuw daterende kasteel Cateline. Andere bosrijke domeinen zijn Beisbroek, met een kasteel en een volkssterrenwacht, en het domein Tudor.

Bestuurlijke instellingen en gevangenis
Tegenover het Jan Breydelstadion ligt Provinciehuis Boeverbos, het hoofdgebouw van het West-Vlaamse provinciebestuur.

Langs de expresweg N31 ligt de oude vrouwengevangenis Refuge, die nu dienst doet als gesloten opvangcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Dicht in de buurt, aan de Legeweg, ligt de huidige Brugse gevangenis.

Onderwijs
Sint-Andries telt ook veel onderwijsinstellingen. Van basisschool, middelbaar tot zelfs het hoger onderwijs voelt iedereen zich hier thuis. Pluspunt is ook de nabijheid van het NMBS-station en de N31 die onze gemeente bekend maakt bij de hogeschoolstudenten

(bron: wikipedia)